Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3873
Title: Etude phytochimique et activité biologique des extraits de Papaver rhoeas L.
Authors: Feryal, Mrikh,BeldiAmani
Keywords: الخشخاش الشائع، التحليل النباتي الكيميائي، الفينولات الكلية، النشاط المضاد للأكسدة، DPPH ، النشاط المضاد للبكتيريا
Papaver rhoeas L., phytochemical screening, total polyphenols, antioxidant activity, DPPH, antibacterial activity.
Issue Date: Jun-2024
Publisher: university centre of abdelhafid boussouf -mila-
Citation: Spécialité : Biochimie Appliquée
Abstract: من أجل المساهمة في الترويج للنباتات الطبية المعروفة بخصائصها العلاجية، قمنا باختيار نبات الخشخاش الشائع (Papaver rhoeas L.) ، الذي يُستخدم عادة في الطب التقليدي لعلاج مختلف الأمراض. تركز دراستنا على التحليل النباتي الكيميائي، وقياس كمية الفينولات الكلية، بالإضافة إلى تقييم الأنشطة المضادة للأكسدة والمضادة للبكتيريا . أظهرت الاختبارات النباتية الكيميائية التي أجريت في هذه الدراسة وجود عدة عائلات من المستقلبات الثانوية بتركيزات مختلفة حسب النبات المُحلل. بعد النقع في الميثانول والإيثانول، يليه التبخير، تم الحصول على نسبة استخلاص تبلغ 19 % للمستخلص الإيثانولي و 7 % للمستخلص الميثانولي. بلغت نسبة الفينولات الكلية في المستخلص الميثانولي الناتج عن النقع، والتي قيسَت بواسطة طرق لونية باستخدام كاشف فولين سيكالتو، 0.052 ± 7.98 مجم حمض الجاليك/جم . تم اختبار الفعالية المضادة للأكسدة باستخدام DPPH ، مع استخدام حمض الأسكوربيك كمقياس. وُجد أن تركيز 50IC يقدر ب 0.07291 مجم/مل لنبا تنا . أخير ا ، تم اختبار الفعالية المضادة للبكتيريا للمستخلص الميثانولي بتركيزات مختلفة باستخدام طريقة انتشار القرص على وسط الأجار، على أربع سلالات: Staphylococcus aureus ، Bacillus cereus ، Pseudomonas aeruginosa ، Escherichia coli أظهر ت النتائج أن المستخلص الميثانولي لنبات الخشخاش الشائع Papaver rhoeas L. لا يمتلك نشاطا مضادا للبكتيريا
Description: To contribute to the promotion of medicinal plants known for their therapeutic properties, we selected Papaver rhoeas L., commonly used in traditional medicine for various ailments. Our study focuses on phytochemical analysis, quantification of total polyphenols, as well as the evaluation of antioxidant and antibacterial activities. Phytochemical tests conducted in this study highlighted the presence of various families of secondary metabolites, with varying concentrations depending on the plant analyzed. After soaking in methanol and ethanol, followed by evaporation, an extraction yield of 19% was obtained for the ethanolic extract and 7% for the methanolic extract. The total polyphenol content in the methanolic extract obtained by soaking, measured by colorimetric methods using the Folin-Ciocalteu reagent, was 7.98±0.052 mg GAE/g. Antioxidant efficacy was tested using DPPH, with ascorbic acid as a standard. IC50 was estimated at 0.07291 mg/ml for our plant. Finally, the antibacterial efficacy of the methanolic extract at different concentrations, tested by the disk diffusion method on agar medium, was assessed on four strains: Staphylococcus aurous, Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa, and Escherichia coli. The results showed that the methanolic extract of Papaver rhoeas L. does not possess antibacterial activity.
URI: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3873
Appears in Collections:Natural and life sciences

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Etude phytochimique et activité biologique des extraits de.pdf5,5 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.