Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3873
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Feryal, Mrikh,BeldiAmani | - |
dc.date.accessioned | 2024-10-07T08:22:56Z | - |
dc.date.available | 2024-10-07T08:22:56Z | - |
dc.date.issued | 2024-06 | - |
dc.identifier.citation | Spécialité : Biochimie Appliquée | en_US |
dc.identifier.uri | http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3873 | - |
dc.description | To contribute to the promotion of medicinal plants known for their therapeutic properties, we selected Papaver rhoeas L., commonly used in traditional medicine for various ailments. Our study focuses on phytochemical analysis, quantification of total polyphenols, as well as the evaluation of antioxidant and antibacterial activities. Phytochemical tests conducted in this study highlighted the presence of various families of secondary metabolites, with varying concentrations depending on the plant analyzed. After soaking in methanol and ethanol, followed by evaporation, an extraction yield of 19% was obtained for the ethanolic extract and 7% for the methanolic extract. The total polyphenol content in the methanolic extract obtained by soaking, measured by colorimetric methods using the Folin-Ciocalteu reagent, was 7.98±0.052 mg GAE/g. Antioxidant efficacy was tested using DPPH, with ascorbic acid as a standard. IC50 was estimated at 0.07291 mg/ml for our plant. Finally, the antibacterial efficacy of the methanolic extract at different concentrations, tested by the disk diffusion method on agar medium, was assessed on four strains: Staphylococcus aurous, Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa, and Escherichia coli. The results showed that the methanolic extract of Papaver rhoeas L. does not possess antibacterial activity. | en_US |
dc.description.abstract | من أجل المساهمة في الترويج للنباتات الطبية المعروفة بخصائصها العلاجية، قمنا باختيار نبات الخشخاش الشائع (Papaver rhoeas L.) ، الذي يُستخدم عادة في الطب التقليدي لعلاج مختلف الأمراض. تركز دراستنا على التحليل النباتي الكيميائي، وقياس كمية الفينولات الكلية، بالإضافة إلى تقييم الأنشطة المضادة للأكسدة والمضادة للبكتيريا . أظهرت الاختبارات النباتية الكيميائية التي أجريت في هذه الدراسة وجود عدة عائلات من المستقلبات الثانوية بتركيزات مختلفة حسب النبات المُحلل. بعد النقع في الميثانول والإيثانول، يليه التبخير، تم الحصول على نسبة استخلاص تبلغ 19 % للمستخلص الإيثانولي و 7 % للمستخلص الميثانولي. بلغت نسبة الفينولات الكلية في المستخلص الميثانولي الناتج عن النقع، والتي قيسَت بواسطة طرق لونية باستخدام كاشف فولين سيكالتو، 0.052 ± 7.98 مجم حمض الجاليك/جم . تم اختبار الفعالية المضادة للأكسدة باستخدام DPPH ، مع استخدام حمض الأسكوربيك كمقياس. وُجد أن تركيز 50IC يقدر ب 0.07291 مجم/مل لنبا تنا . أخير ا ، تم اختبار الفعالية المضادة للبكتيريا للمستخلص الميثانولي بتركيزات مختلفة باستخدام طريقة انتشار القرص على وسط الأجار، على أربع سلالات: Staphylococcus aureus ، Bacillus cereus ، Pseudomonas aeruginosa ، Escherichia coli أظهر ت النتائج أن المستخلص الميثانولي لنبات الخشخاش الشائع Papaver rhoeas L. لا يمتلك نشاطا مضادا للبكتيريا | en_US |
dc.description.sponsorship | Afin de contribuer à la promotion des plantes médicinales reconnues pour leurs propriétés thérapeutiques, nous avons sélectionné le Papaver rhoeas L., couramment utilisé en médecine traditionnelle pour diverses maladies. Notre étude se concentre sur l'analyse phytochimique, la quantification des polyphénols totaux, ainsi que l'évaluation des activités antioxydantes et antibactériennes. Les tests phytochimiques effectués dans cette étude ont mis en évidence la présence de diverses familles de métabolites secondaires, avec des concentrations variables selon la plante analysée. Après trempage dans le méthanol et l'éthanol, suivi d'une évaporation, un rendement d'extraction de 19 % a été obtenu pour l'extrait éthanolique et de 7 % pour l'extrait méthanolique. Le teneur totale de polyphénols dans l'extrait méthanolique obtenu par trempage, mesurée par des méthodes colorimétriques utilisant le réactif de Ciocalteu-Folin, était de7, 98 ±0,052 mg EAG/g. L'efficacité antioxydante a été testée à l'aide de DPPH en utilisant l'acide ascorbique comme étalon. IC50 a été estimée à 0,07291 mg/ml pour notre plante. Enfin, l'efficacité antibactérienne de l'extrait méthanolique à différentes concentrations par la méthode de diffusion de disque sur milieu agar, a été testée sur quatre souches Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli. Les résultats obtenus ont montré que l'extrait méthanolique de Papaver rhoeas L. ne possède pas d'activité antibactérienne. | en_US |
dc.language.iso | fr | en_US |
dc.publisher | university centre of abdelhafid boussouf -mila- | en_US |
dc.subject | الخشخاش الشائع، التحليل النباتي الكيميائي، الفينولات الكلية، النشاط المضاد للأكسدة، DPPH ، النشاط المضاد للبكتيريا | en_US |
dc.subject | Papaver rhoeas L., phytochemical screening, total polyphenols, antioxidant activity, DPPH, antibacterial activity. | en_US |
dc.title | Etude phytochimique et activité biologique des extraits de Papaver rhoeas L. | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
Appears in Collections: | Natural and life sciences |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Etude phytochimique et activité biologique des extraits de.pdf | 5,5 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.