Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3862
Title: Effet d’utilisation d’un emballage comestible bioactif sur la durée de conservation à l’état frais des tomates cerise
Authors: Loubna, Zait,Belmili , Ikram
Keywords: صمغ الجراد، الطماطم الكرزية، البلوط ،ماجرمان،معامل الجودة، الحفظ الحيوي
locust bean gum, cherry tomato, Quercus ilex L., Inula viscosa L., quality parameter, conservation.
Issue Date: Jun-2024
Publisher: university centre of abdelhafid boussouf -mila-
Citation: Spécialité : Biochimie Appliquée
Abstract: تم إجراء هذه الدراسة بهدف تطوير واقتراح تقنيات الحفظ المبتكرة . واستندت المنهجية على تطبيق العلاج لقاعدة من صمغ الجراد بمفرده أو مدمج مع مستخلصين مائيين من البلوط و ماجرمان بتركيزات 1 مجم/مل و 2 مجم/مل . تم إجراء مراقبة الأس الهيدروجيني وفقدان الوزن والحموضة لمدة 18 يومًا للمجموعات الخمس المغلفة، مقارنة بالطماطم الضابطة . من ناحية أخرى، تم فحص النشاط المضاد للبكتيريا ومضادات الأكسدة للمستخلصات المائية لنباتي البلوط و ماجرمان . تم اختبار النشاط المضاد للبكتيريا ضد سلالتين من المكورات العنقودية الذهبية )جرام+( والسالمونيلا تيفيموريوم )جرام - ) أظهرت النتائج التي تم الحصول عليها أن النباتين حساسان قليلاً للسلالتين المختبرتين. أظهرت الدراسة أيضًا نشاطًا كبيرًا ضد الجذور للمستخلصات المائية للنباتين مع 50CI بحوالي 245.59 ميكروجرام / مل و 241.27 ميكروجرام / مل للبلوط و ماجرمان على التوالي. أظهر حمض الأسكوربيك (IC50 = 310.90 ميكروجرام/مل( قوة مضادة للأكسدة أقل من مستخلصات النباتين (P<0.05). إن معالجة الطماطم الكرزية بمحلول يعتمد على صمغ الجراد ومزيج منه مع المستخلصات المائية البلوط و ماجرمان يجعل من الممكن ملاحظة أن معايير جودة الطماطم )الرقم الهيدروجيني والحموضة وفقدان الوزن( كانت لم تتأثر مقارنة بتلك الخاصة بالشاهد بالنسبة للطماطم المطلية بالصمغ بمفردها أو المدمجة مع البلوط بجرعة 2 ملغم/مل . لذلك، تم في هذه الدراسة تحديد فعالية الصمغ بمفرده أو دمجه مع مستخل ص لبلوط في إطالة العمر الافتراضي للطماطم، ويُعتقد أنه مرشح جدي لاستخدامه في حفظ الأغذية بسبب نشاطه العالي المضاد للأكسدة
Description: This study was carried out with the aim of developing and proposing innovative conservation techniques. The methodology was based on the application of a treatment to base of locust bean gum alone or incorporated with two aqueous extracts of Quercus ilex L. and Inula viscosa L. at concentrations of 1 mg/ml and 2 mg/ml. Monitoring of pH, weight loss and acidity was carried out for 18 days for the five coated groups, compared to control tomatoes. On the other hand, the antibacterial and antioxidant activity of aqueous extracts of Quercus ilex L and Inula viscosa L. was examined. The antibacterial activity was tested against two strains taphylococcus aureus (Gram+) and salmonella typhimurium (Gram-). The results obtained show that the two plants are slightly sensitive to the two strains tested. The study also showed considerable anti-radical activity for the aqueous extracts of the two plants with IC50 of around 245.59 μg/ml and 241.27 μg/ml for Inula viscosa L.and Quercus ilex L respectively. Ascorbic acid (IC50 = 310.90 μg/ml) showed lower antioxidant power than the extracts of the two plants (p<0.05). The treatment of cherry tomatoes with a solution based on locust bean gum and a combination thereof with the aqueous extracts of Quercus ilex L. and Inula viscosa L. a makes it possible to note that the quality parameters of the tomatoes (pH, acidity, weight loss) were not affected in comparison with those of the control for tomatoes coated with gum alone or incorporated with Quercus ilex L. at 2 mg/ml. Therefore, in this study, the effectiveness of gum alone or incorporated with Quercus ilex L. extract in extending the shelf life of tomatoes was determined, and it is believed to be a serious candidate. for its use in food preservation due to its high antioxidant activity.
URI: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3862
Appears in Collections:Natural and life sciences



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.