Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3788
Title: | تأثير الإجهاد الملحي على الإنبات عند بعض أصناف الشعير |
Authors: | اكرام, ساحلي,علالي سهام |
Keywords: | Hordeum vulgare L. ، الإنبات، الإجها د الملحي، المعايير المورفولوجية، المعايير الفيزيولوجي ة Hordeum vulgare L., germination, salt stress, morphological parameters, physiological parameters |
Issue Date: | Jun-2024 |
Publisher: | university centre of abdelhafid boussouf -mila- |
Citation: | Spécialité : Biotechnologie végétale |
Abstract: | أجريت هذه الدراسة على مستوى معه د علوم الطبيعة والحياة جامعة عبد الحفيظ بوالصوف ميلة خلال الموسم الجامعي 2023 / 2024 بهدف دراسة مدى تأثير الاجهاد الملحي على الظواهر المورفولوجية (طول وعد د، الجذور طول، السويقة، طول البادرة) والفيزيولوجية النسبة المئوية للإنبات مؤشر قوة الانبا ت لنبات الشعير. Hordeum vulgare L خلال مرحلة الانبات. تم إختيار خمس أصناف من الشعير وهي Saïda, Fouara, Tichedrett, Barberousse Dingo تحت تراكيز متزايدة من الملوحة NaCl ( 0 غ/ل، 5 غ/ل، 10 غ/ل، 15 غ/ل، 20 غ/ل ( بينت النتائج المتحصل عليها أن أصناف الشعير تبدي أغلبية المعايير المدروسة بحيث يختلف التأثير باختلاف شدة الإجهاد والصنف المعتبر حيث سجلنا إنخفا ض عند جميع الأصناف مع زيادة تركيز الملح في الوسط. إستنادا على نتائج هذه الدراسة يمكن ا لإعتماد على بعض أصناف الشعير كمحصول زراعي مثل aïda, Fouara, Tichedrett, Barberousse التي تم إختبارها وأظهرت تحملا للملوحة. |
Description: | This study was conducted at the Institute of Natural and Life Sciences, Abdelhafid Boussouf University, Mila, during the university year 2023/2024. The aim of the study was to investigate the effect of salt stress on the morphological (root length, number of roots, shoot length, seedling length) and physiological (percentage of germination, germination vigor index) of barley Hordeum vulgare L. during the germination stage Five barley cultivars (Barberousse, Dingo, Tichedrett, Fouara, saida) were selected and exposed to increasing concentrations of NaCl salinity (0 g/L, 5 g/L, 10 g/L, 15 g/L, and 20 g/L). The results showed that the barley cultivars exhibited different responses and resistance to salinity and maintained their vital functions. However, there was a negative effect on most of the studied parameters, with the effect varying according to the severity of stress and the cultivar considered. A decrease was recorded in all cultivars with increasing salt concentration in the medium. Based on the results of this study, it is possible to rely on some barley cultivars as a field crop, such as Tichedrett, Barberousse, Saida, and Fouara, which have been tested and shown to be tolerant to salinity . |
URI: | http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3788 |
Appears in Collections: | Natural and life sciences |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
تأثير الإجهاد الملحي على الإنبات عند بعض أصناف الشعير.pdf | 3,31 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.