Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3788
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorاكرام, ساحلي,علالي سهام-
dc.date.accessioned2024-10-03T09:08:02Z-
dc.date.available2024-10-03T09:08:02Z-
dc.date.issued2024-06-
dc.identifier.citationSpécialité : Biotechnologie végétaleen_US
dc.identifier.urihttp://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3788-
dc.descriptionThis study was conducted at the Institute of Natural and Life Sciences, Abdelhafid Boussouf University, Mila, during the university year 2023/2024. The aim of the study was to investigate the effect of salt stress on the morphological (root length, number of roots, shoot length, seedling length) and physiological (percentage of germination, germination vigor index) of barley Hordeum vulgare L. during the germination stage Five barley cultivars (Barberousse, Dingo, Tichedrett, Fouara, saida) were selected and exposed to increasing concentrations of NaCl salinity (0 g/L, 5 g/L, 10 g/L, 15 g/L, and 20 g/L). The results showed that the barley cultivars exhibited different responses and resistance to salinity and maintained their vital functions. However, there was a negative effect on most of the studied parameters, with the effect varying according to the severity of stress and the cultivar considered. A decrease was recorded in all cultivars with increasing salt concentration in the medium. Based on the results of this study, it is possible to rely on some barley cultivars as a field crop, such as Tichedrett, Barberousse, Saida, and Fouara, which have been tested and shown to be tolerant to salinity .en_US
dc.description.abstractأجريت هذه الدراسة على مستوى معه د علوم الطبيعة والحياة جامعة عبد الحفيظ بوالصوف ميلة خلال الموسم الجامعي 2023 / 2024 بهدف دراسة مدى تأثير الاجهاد الملحي على الظواهر المورفولوجية (طول وعد د، الجذور طول، السويقة، طول البادرة) والفيزيولوجية النسبة المئوية للإنبات مؤشر قوة الانبا ت لنبات الشعير. Hordeum vulgare L خلال مرحلة الانبات. تم إختيار خمس أصناف من الشعير وهي Saïda, Fouara, Tichedrett, Barberousse Dingo تحت تراكيز متزايدة من الملوحة NaCl ( 0 غ/ل، 5 غ/ل، 10 غ/ل، 15 غ/ل، 20 غ/ل ( بينت النتائج المتحصل عليها أن أصناف الشعير تبدي أغلبية المعايير المدروسة بحيث يختلف التأثير باختلاف شدة الإجهاد والصنف المعتبر حيث سجلنا إنخفا ض عند جميع الأصناف مع زيادة تركيز الملح في الوسط. إستنادا على نتائج هذه الدراسة يمكن ا لإعتماد على بعض أصناف الشعير كمحصول زراعي مثل aïda, Fouara, Tichedrett, Barberousse التي تم إختبارها وأظهرت تحملا للملوحة.en_US
dc.description.sponsorshipNature et de la Vie de l'Université Abdelhafid Boussouf - Mila durant l'année universitaire 2023/2024 L'objectif de cette étude est d'examiner l'effet du stress salin sur les paramètres morphologiques (longueur et nombre de racines, longueur de la tige, longueur de la plantule) et physiologiques (pourcentage de germination, indice de vigueur de germination) de l'orge Hordeum vulgare L. durant la phase de germination. Cinq variétés d'orge ont été sélectionnées : Saïda, Fouara, Tichedrett, Barberousse et Dingo, et exposées à des concentrations croissantes de NaCl (0 g/L, 5 g/L, 10 g/L, 15 g/L, 20 g/L) durant la phase de germination. Les résultats ont révélé que les variétés d'orge présentent des réponses et une tolérance au sel variables, tout en préservant leurs fonctions vitales. Cependant, un effet négatif a été observé sur la majorité des paramètres étudiés, avec un impact dépendant de l'intensité du stress salin et de la variété d'orge. En effet, une diminution de tous les paramètres a été enregistrée chez toutes les variétés avec l'augmentation de la concentration en sel dans le milieu . D'après les résultats de cette étude, il est possible de cultiver certaines variétés d'orge, telles que Tichedrett, Barberousse, Saïda et Fouara, qui ont montré une résistance à la salinité lors des tests effectués .en_US
dc.language.isoaren_US
dc.publisheruniversity centre of abdelhafid boussouf -mila-en_US
dc.subjectHordeum vulgare L. ، الإنبات، الإجها د الملحي، المعايير المورفولوجية، المعايير الفيزيولوجي ةen_US
dc.subjectHordeum vulgare L., germination, salt stress, morphological parameters, physiological parametersen_US
dc.titleتأثير الإجهاد الملحي على الإنبات عند بعض أصناف الشعيرen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Natural and life sciences



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.