Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3770
Title: Exploitation des huiles et des déchets d’une espèce de poisson pour la production des produits alimentaires et non alimentaires
Authors: Djehina, Boucebta,Benlehzil , Djehina
Keywords: الضغط الرطب،زيت السمك،الأحشاء،اللحم،،المعلمات الفيزيائية،والكميائية،المعلمات الحسية، السمية الخلوية
Barbus sp, Cyprinus carpio, wet pressing, fish oil, viscera, flesh, physicochemical parameters, organoleptic parameters, cytotoxicity
Issue Date: Jun-2024
Publisher: university centre of abdelhafid boussouf -mila-
Citation: Spécialité : Biotechnologie végétale
Abstract: الهدف من دراستنا هو استغلال مخلفات الزيوت والاسماك من سد بني هارون لانتج منتجات غدائية ومنتجات اخرى ،وتم استخلاص زيت السمك من نوعين البربو والشبوط أظهرت نتيجة استخلاص زيت السمك بطريقة ضغط الرطب ان الباربو يحتوي على كمية زيت اعلى من تلك المستخرجة من سمك الشبوط كما وجد ان كمية الزيت المستخرجة من الاحشاء اكبر من كمية الزيت المستخرجة من اللحم واظهر تحديد المؤشرات الكميائية (رقم الحموضة ومؤشر التصبن ومؤشر البروكسيد)معلومات معينة عن نقاوة وثبات الزيوت وعن غني وطبيعة الاحماض الدهنية الموجودة في الويوت المستخرجة وهذا يعني ان هذه الزيوت تحتوي على كمية عالية من الاحماض الدهنية تم ايضا تقييم التاثير السام للخلايا في المختبر واتبعنا البروتوكول الذي تم تطويره على يرقات دودة الطحين من قبل فان درفالك وفان دير مايدن ،2014في عملنا استبدلنا محلول السم بالزيوت المستخرجة التي يتراوح حجمها من 3ميكرو لتر الى5 ميكرو ليتر ،وهذه تم الدقيقة سعة 25 ميكرولتر تظهر النتائج التي تم الحصول عليها ان زيتنا دو نوعية جيدة وتم استخدام اجزاء الاسماك الاخرى لتصنيع العديد من المنتجات الغدائية كززء من مشروع مؤسسة ناشئة exmire حقن الزيوت باستخدام حقنة
Description: the objective of our study is the exploitation of oil and fish waste from the Beni Harroun dam for the production of food products and other products, the extraction of fish oil was carried out from two species barbel (Barbus sp.), common carp (Cyprinus carpio). The result of fish oil extraction by wet pressing method showed that barbel contains a higher amount of oil than that extracted from carp. It was also found that the amount of oil extracted from the viscera is greater than that extracted from the flesh. The determination of the chemical indices (the acid number, the saponification index and the peroxide index) showed certain information on the purity and stability of the oils and on the richness and nature of the fatty acids contained in the extracted oils. This implies that these oils contain a high amount of fatty acids. The cytotoxic effect was also evaluated in vitro, we followed the protocol developed on mealworm larvae by van der Valk and van der Meijden, 2014. In our work we replaced the venom solution with the extracted oils having a volume ranging from 3μl to 5μl, these oils were injected using a 25 μl Exmire micro syringe. The results obtained show that our oil is of good quality. The other fish parts were used to manufacture several food and non-food products as part of a Start-up project.
URI: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3770
Appears in Collections:Natural and life sciences



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.