Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3769
Title: Evaluation de l’activité antibactérienne des huiles essentielles de Piper Nigrum, Zingiber officinale et de Syzygium aromaticum contre
Other Titles: les principales bactéries responsables des toxi-infections alimentaires
Authors: Racha, Ben souici,DJouad , Samah
Keywords: الزيت الأساسي، الفلفل الأسود، الزنجبيل، القرنفل، النشاط المضاد للبكتيريا، سلامة الغذاء
Essential oil , black pepper , ginger , clove , bacteria antibacterial activity
Issue Date: Jun-2024
Publisher: university centre of abdelhafid boussouf -mila-
Citation: Spécialité : Biotechnologie végétale
Abstract: والزنجبيل(Piper Nigrum L.) هدفت هذه الد راسة إلى تقييم النشاط المضاد للبكتيريا للزيوت الأساسية للفلفل الأسود على أربعة عشر سلالة بكتيرية مختلفة غالبًا ما (Syzygium aromaticum L.) والقرنفل (Zingiber officinale L.) تكون متسببة في التسممات الغذائية. تم استخراج الزيوت الأساسية بواسطة التقطير بالبخار، بنسبة عائد تبلغ 0.21 % للفلفل الأسود، و 0.10 % للزنجبيل، يظهر نشاطًا مضادًا قويًا ضد (Syzygium aromaticum L.) و 1.60 % للقرنفل. أظهرت النتائج أن زيت القرنفل مجموعة متنوعة من السلالات البكتيرية، مع أقطار تثبيط تصل إلى 28 مم. وهو فعال بشكل خاص ضد البكتيريا 26 مم(، بالإضافة إلى بكتيريا الغ ا رم ) Bacillus cereus 28 مم( و ) Listeria monocytogenes الإيجابية الغ ا رم مثل 20 مم(. على النقيض من ذلك، لم تظهر زيوت الزنجبيل ) Salmonella Typhimurium السالب المقاومة مثل أي نشاط مضاد للبكتيريا، مع أقطار تثبيط تتراوح (Piper Nigrum L.) والفلفل الأسود (Zingiber officinale L.) بين 6 و 8 مم لكل منهما. كما أظهرت اختبا رات القسم الغازي للزيوت أن زيتي الفلفل الأسود والزنجبيل كانا غير فعالين ضد البكتيريا الغرام الإيجابي والغرام السالب. فقط زيت القرنفل الأساسي أظهر تثبيطًا ملحوظًا، بشكل رئيسي ضد يظهر زيت ، CMB/CMI من فئة الغرام السالب، بقطر تثبيط يبلغ 16 مم. وفقًا لتقرير Salmonella Richmond القرنفل الأساسي تأثيرا قويًا كمضاد للبكتيريا ضد معظم السلالات المدروسة، بالإضافة إلى تأثير مثبط للبكتيريا معين على Salmonella Richmond و Salmonella Enteritidis و Listeria monocytogenes وبناءً على هذه النتائج الواعدة، قد يوصى باستخدام بعض المواد الطبيعية كمواد حافظة في الصناعة الغذائية، كبديل للمنتجات الكيميائية.
Description: This study aims to evaluate the antibacterial activity of essential oils from black pepper (Piper Nigrum L.), ginger (Zingiber officinale L.), and clove (Syzygium aromaticum L.) against fourteen different bacterial strains. Essential oils were extracted by hydrodistillation, yielding 0.21% for black pepper, 0.10% for ginger, and 1.60% for clove. The results indicate that clove essential oil (Syzygium aromaticum L.) exhibited strong antibacterial activity against various bacterial strains, with significant inhibition zones measuring up to 28 mm. It was particularly effective against Gram positive bacteria such as Listeria monocytogenes (28 mm) and Bacillus cereus (26 mm), as well as resistant Gram negative bacteria like Salmonella Typhimurium (20 mm). In contrast, ginger essential oil (Zingiber officinale L.) and black pepper essential oil (Piper Nigrum L.) showed no antibacterial activity, with inhibition zones ranging from 6 to 8 mm for each. Gas phase tests demonstrated that black pepper and ginger oils were ineffective against both Gram positive and Gram negative bacteria. Only clove essential oil showed notable inhibition, primarily against Gram negative Salmonella Richmond, with an inhibition zone measuring 16 mm. According to the MIC/MBC report, clove essential oil exhibited strong bactericidal action against most studied strains, along with specific bacteriostatic effects on Listeria monocytogenes, Salmonella Enteritidis, and Salmonella Richmond. Therefore, based on these promising results, the use of these natural substances could be recommended as antibacterial agents in the pharmaceutical industry, as a therapeutic alternative.
URI: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3769
Appears in Collections:Natural and life sciences

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Evaluation de l’activité antibactérienne des huiles essentielles de.pdf1,24 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.