Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3769
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Racha, Ben souici,DJouad , Samah | - |
dc.date.accessioned | 2024-10-02T13:06:48Z | - |
dc.date.available | 2024-10-02T13:06:48Z | - |
dc.date.issued | 2024-06 | - |
dc.identifier.citation | Spécialité : Biotechnologie végétale | en_US |
dc.identifier.uri | http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3769 | - |
dc.description | This study aims to evaluate the antibacterial activity of essential oils from black pepper (Piper Nigrum L.), ginger (Zingiber officinale L.), and clove (Syzygium aromaticum L.) against fourteen different bacterial strains. Essential oils were extracted by hydrodistillation, yielding 0.21% for black pepper, 0.10% for ginger, and 1.60% for clove. The results indicate that clove essential oil (Syzygium aromaticum L.) exhibited strong antibacterial activity against various bacterial strains, with significant inhibition zones measuring up to 28 mm. It was particularly effective against Gram positive bacteria such as Listeria monocytogenes (28 mm) and Bacillus cereus (26 mm), as well as resistant Gram negative bacteria like Salmonella Typhimurium (20 mm). In contrast, ginger essential oil (Zingiber officinale L.) and black pepper essential oil (Piper Nigrum L.) showed no antibacterial activity, with inhibition zones ranging from 6 to 8 mm for each. Gas phase tests demonstrated that black pepper and ginger oils were ineffective against both Gram positive and Gram negative bacteria. Only clove essential oil showed notable inhibition, primarily against Gram negative Salmonella Richmond, with an inhibition zone measuring 16 mm. According to the MIC/MBC report, clove essential oil exhibited strong bactericidal action against most studied strains, along with specific bacteriostatic effects on Listeria monocytogenes, Salmonella Enteritidis, and Salmonella Richmond. Therefore, based on these promising results, the use of these natural substances could be recommended as antibacterial agents in the pharmaceutical industry, as a therapeutic alternative. | en_US |
dc.description.abstract | والزنجبيل(Piper Nigrum L.) هدفت هذه الد راسة إلى تقييم النشاط المضاد للبكتيريا للزيوت الأساسية للفلفل الأسود على أربعة عشر سلالة بكتيرية مختلفة غالبًا ما (Syzygium aromaticum L.) والقرنفل (Zingiber officinale L.) تكون متسببة في التسممات الغذائية. تم استخراج الزيوت الأساسية بواسطة التقطير بالبخار، بنسبة عائد تبلغ 0.21 % للفلفل الأسود، و 0.10 % للزنجبيل، يظهر نشاطًا مضادًا قويًا ضد (Syzygium aromaticum L.) و 1.60 % للقرنفل. أظهرت النتائج أن زيت القرنفل مجموعة متنوعة من السلالات البكتيرية، مع أقطار تثبيط تصل إلى 28 مم. وهو فعال بشكل خاص ضد البكتيريا 26 مم(، بالإضافة إلى بكتيريا الغ ا رم ) Bacillus cereus 28 مم( و ) Listeria monocytogenes الإيجابية الغ ا رم مثل 20 مم(. على النقيض من ذلك، لم تظهر زيوت الزنجبيل ) Salmonella Typhimurium السالب المقاومة مثل أي نشاط مضاد للبكتيريا، مع أقطار تثبيط تتراوح (Piper Nigrum L.) والفلفل الأسود (Zingiber officinale L.) بين 6 و 8 مم لكل منهما. كما أظهرت اختبا رات القسم الغازي للزيوت أن زيتي الفلفل الأسود والزنجبيل كانا غير فعالين ضد البكتيريا الغرام الإيجابي والغرام السالب. فقط زيت القرنفل الأساسي أظهر تثبيطًا ملحوظًا، بشكل رئيسي ضد يظهر زيت ، CMB/CMI من فئة الغرام السالب، بقطر تثبيط يبلغ 16 مم. وفقًا لتقرير Salmonella Richmond القرنفل الأساسي تأثيرا قويًا كمضاد للبكتيريا ضد معظم السلالات المدروسة، بالإضافة إلى تأثير مثبط للبكتيريا معين على Salmonella Richmond و Salmonella Enteritidis و Listeria monocytogenes وبناءً على هذه النتائج الواعدة، قد يوصى باستخدام بعض المواد الطبيعية كمواد حافظة في الصناعة الغذائية، كبديل للمنتجات الكيميائية. | en_US |
dc.description.sponsorship | Cette étude vise à évaluer l'activité antibactérienne des huiles essentielles de poivre noir (Piper Nigrum L.), de gingembre (Zingiber officinale L.) et de clou de girofle (Syzygium aromaticum L.) sur quatorze souches bactériennes différentes. Les huiles essentielles ont été extraites par hydrodistillation, avec des rendements de 0,21% pour le poivre noir, 0,10% pour le gingembre et 1,60% pour le clou de girofle. Les résultats montrent que L'huile essentielle de clou de girofle (Syzygium aromaticum L.) démontre une forte activité antibactérienne contre diverses souches bactériennes, avec des diamètres d'inhibition significatifs allant jusqu'à 28 mm. Elle est particulièrement efficace contre les bactéries Gram positives comme Listeria monocytogenes (28 mm) et Bacillus cereus (26 mm), ainsi que contre des bactéries Gram négatives résistantes telles que Salmonella Typhimurium (20 mm). En revanche, l'huile essentielle de gingembre (Zingiber officinale L.) et l'huile essentielle de poivre noir ( Piper Nigrum L.) n'ont démontré aucune activité antibactérienne, avec des diamètres d'inhibition de 6 à 8 mm pour chacune. Les tests en micro-atmosphère ont montré que les huiles de poivre noir et de gingembre étaient inefficaces contre les bactéries Gram positif et Gram négatif. Seule l'huile essentielle de girofle a montré une inhibition notable, principalement contre Salmonella Richmond de Gram négatif, avec une zone d'inhibition mesurant 16 mm. Selon le rapport CMB/CMI, l'huile essentielle de clou de girofle démontre une forte action bactéricide contre la plupart des souches étudiées, ainsi qu'un effet bactériostatique spécifique sur Listeria monocytogenes, Salmonella Enteritidis et Salmonella Richmond. Ainsi, en raison de ces résultats prometteurs, l'utilisation de ces substances naturelles pourrait être recommandée comme agents antibactériens dans l'industrie pharmaceutique, en tant qu'alternative thérapeutique. | en_US |
dc.language.iso | fr | en_US |
dc.publisher | university centre of abdelhafid boussouf -mila- | en_US |
dc.subject | الزيت الأساسي، الفلفل الأسود، الزنجبيل، القرنفل، النشاط المضاد للبكتيريا، سلامة الغذاء | en_US |
dc.subject | Essential oil , black pepper , ginger , clove , bacteria antibacterial activity | en_US |
dc.title | Evaluation de l’activité antibactérienne des huiles essentielles de Piper Nigrum, Zingiber officinale et de Syzygium aromaticum contre | en_US |
dc.title.alternative | les principales bactéries responsables des toxi-infections alimentaires | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
Appears in Collections: | Natural and life sciences |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Evaluation de l’activité antibactérienne des huiles essentielles de.pdf | 1,24 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.