Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3752
Title: Contribution À l'Etude Des Polyphénols D'une Plante Utilisée En Médecine Traditionnelle
Authors: Hala, Mezioud ,Belaoune , Amina
Keywords: الفحص الكميائي النباتي،الأيض الثانوي،طريقة الاستخلاص
Myrtus cmmunis L., Phytochemical screening, Secondary metabolism, Polyphenols, Extraction method.
Issue Date: Jun-2024
Publisher: university centre of abdelhafid boussouf -mila-
Citation: Spécialité : Biotechnologie végétale
Abstract: هو نبات طبي منتشر على نطاق واسع في منطقة البحر الابيض المتوسط ينتمي الى عائلة له اهتمامات علاجية ودوائية الهدف من هذا العمل هو دراسة مقارنة .بين جزئي ساق واوراق نبات وفي نفس الوقت بين طرقتي الاستخلاص النقع والغلي حيث ترتكز هذه المقارنة على مردودية الاستخلاص والفحص الكميائي النباتي وأخيرا محتوى متعدد الفينولات الكلية ،نسبة المردودية عن طريقالنقع كانت متقاربة حيث قدرت 10.83بالمئة عند الوراق 10 بالمئة عند الساق اما عن طريق الغلي كانت النسبة متباينة حيث قدرت ب 13 بالمئة عند الساق و2.16بالمئة عند الاوراق كشف الفحص الكيميائي النباتي لكلا الجزئين عن طريق النقع انهما غنيان بالجليكوزيدات القلبية ،العفص،الفلافونويدات،متعدد الفينولات ،الصابونيات،اما عن طريق الغلي كشف عن وجود الجليكوزيدات القلبية ،متعدد الفينولات فقط محتوى متعدد الفينولات كان متقاربا في كلتا الطريقتي وفي كلتا الجزئين حيث تتراوح قيمته من 0.547ملغ/مل 0.684ملغ /مل
Description: Myrtus communis L. is a widely distributed medicinal plant in the Mediterranean region. It belongs to the Myrtaceae family. This plant has numerous therapeutic and pharmaceutical uses.The objective of this work is to carry out a comparative study between two parts (stem, leaves) of the Myrtus communis L. plant, as well as between two extraction methods (soaking, bioling). This comparison focuses on the extraction yield, phytochemical analysis, and the content of total polyphenols. The yield by soaking was similar, estimated at 10.83% for the leaves and 10% for the stems. In contrast, by bioling, it was different, reaching 13% for the stems and 2.16% for the leaves. The phytochemical analysis revealed that the two parts, extracted by soaking, were rich in cardiac glycosides, tannins, flavonoids, polyphenols, and saponosides. The decoction extracts showed the presence of cardiac glycosides and polyphenols.The total polyphenol content was comparable between the two extraction methods and the two parts of the plant, ranging from 0.547 mg/mL to 0.684 mg/mL.
URI: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3752
Appears in Collections:Natural and life sciences



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.