Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3750
Title: Activité hypoglycémiante de Pistacia lentiscus L.
Authors: Samiha , Maache,MerroucheZeyneb
Keywords: نبات الضرو، التحليل الكيميائي، النشاط المضاد للبكتيريا، نشاط الخافض للسكري
Pistacia lentiscus L. phytochemical screening, antibacterial activity, hypoglycemic activity.
Issue Date: Jun-2024
Publisher: university centre of abdelhafid boussouf -mila-
Citation: Spécialité : Biotechnologie végétale
Abstract: هدفت هذه الدراسة إلى دراسة التركيب الكيميائي الثانوي لاستخلاصات (نبات الضرو) (الأوراق والثمار والأغصان) وتقييم الأنشطة المضادة للبكتيريا وخفض السكر في الدم لهذا النبات، الذي تم جمع عيناته من سيدي معروف - ولاية جيجل . تم الحصول على المستخلص الإيثانولي الخام عن طريق نقع الأوراق والثمار والأغصان المجففة والمطحونة في )إيثانول / ماء( . لوحظت أعلى نسبة استخلاص للأوراق ) 53.55 ٪ أدت اختبارات الفحص الكيميائي المختلفة المستخدمة في تجربتنا إلى الكشف عن العديد من عائلات المركبات الثانوية : الصابونين والفلافونويد والعفص والمواد القلويدية والمركبات المختزلة . أكدت دراسة النشاط المضاد للبكتيريا لاستخلاصات أوراق والثمار والأغصان نبات الضرو على قوتها المضادة للبكتيريا بشكل ملحوظ ضد السلالات المختبرة . لوحظت منطقة تثبيط أكبر من . 14.46 مم ضد B. subtilis مع تركيز مستخلص الأوراق 100%. أشارت دراسة النشاط الخافض للسكر في الدم لمستخلصات الإيثانول لنبات الضرو. إلى أن مستوى السكر في الدم لدى الأرانب السليمة التي عولجت بالجلوكوفاج والمستخلصات قد انخفض تدريجي ا . وكان أكبر انخفاض بنسبة 19.23.% مع مستخلصات الزيت . أدى تأثير مستخلصات الإيثانول للأوراق والثمار والأغصان والزيوت لنبات الضرو على فرط سكر الدم الناجم عن الاستهلاك الزائد للجلوكوز لدى الأرانب إلى تأثير خافض للسكر في الدم بشكل ملحوظ بعد الإعطاء حتى 60 دقيقة . وكان أكبر انخفاض بنسبة 30.06.% مع مستخلصات الأوراق بجرعة 400 ملغ / كغ.
Description: The aim of this study was to investigate the phytochemical composition of Pistacia lentiscus L. extracts (leaves, fruits, and twigs) and to evaluate the antibacterial and hypoglycemic activities of this plant, collected from Sidi Maarouf - Jijel province. The crude ethanolic extract was obtained by macerating dried and crushed leaves, fruits, and twigs in (ethanol/water). The highest extraction yield was observed for leaves (53.55%). The various phytochemical screening tests used in our experiment allowed the detection of several secondary metabolite families: saponins, polyphenols, flavonoids, tannins, free quinones, anthraquinones, tri terpenes and steroids, alkaloids and reducing compounds. The study of the antibacterial activity of Pistacia lentiscus L. leaves, fruits, and twigs extracts confirmed their significant antibacterial power against the tested strains. An inhibition zone greater than 14.46 mm was observed against B. subtilis with the 100% leaves extract concentration. The study of the hypoglycemic activity of Pistacia lentiscus L. ethanolic extracts indicated that the blood glucose level of normoglycemic rabbits treated with Glucophage and with the extracts decreased gradually. The most significant decrease was 19.23% with the oil extracts. The effect of Pistacia lentiscus L. leaf, fruit, twig, and oil ethanolic extracts on glucose-overload-induced hyperglycemia in rabbits resulted in a significant hypoglycemic effect after administration up to 60 minutes. The most significant decrease was 30.06% with the leaf extracts at a dose of 400 mg/kg PC.
URI: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3750
Appears in Collections:Natural and life sciences

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Activité hypoglycémiante de Pistacia lentiscus L..pdf4,34 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.