Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3750
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSamiha , Maache,MerroucheZeyneb-
dc.date.accessioned2024-10-01T12:52:57Z-
dc.date.available2024-10-01T12:52:57Z-
dc.date.issued2024-06-
dc.identifier.citationSpécialité : Biotechnologie végétaleen_US
dc.identifier.urihttp://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3750-
dc.descriptionThe aim of this study was to investigate the phytochemical composition of Pistacia lentiscus L. extracts (leaves, fruits, and twigs) and to evaluate the antibacterial and hypoglycemic activities of this plant, collected from Sidi Maarouf - Jijel province. The crude ethanolic extract was obtained by macerating dried and crushed leaves, fruits, and twigs in (ethanol/water). The highest extraction yield was observed for leaves (53.55%). The various phytochemical screening tests used in our experiment allowed the detection of several secondary metabolite families: saponins, polyphenols, flavonoids, tannins, free quinones, anthraquinones, tri terpenes and steroids, alkaloids and reducing compounds. The study of the antibacterial activity of Pistacia lentiscus L. leaves, fruits, and twigs extracts confirmed their significant antibacterial power against the tested strains. An inhibition zone greater than 14.46 mm was observed against B. subtilis with the 100% leaves extract concentration. The study of the hypoglycemic activity of Pistacia lentiscus L. ethanolic extracts indicated that the blood glucose level of normoglycemic rabbits treated with Glucophage and with the extracts decreased gradually. The most significant decrease was 19.23% with the oil extracts. The effect of Pistacia lentiscus L. leaf, fruit, twig, and oil ethanolic extracts on glucose-overload-induced hyperglycemia in rabbits resulted in a significant hypoglycemic effect after administration up to 60 minutes. The most significant decrease was 30.06% with the leaf extracts at a dose of 400 mg/kg PC.en_US
dc.description.abstractهدفت هذه الدراسة إلى دراسة التركيب الكيميائي الثانوي لاستخلاصات (نبات الضرو) (الأوراق والثمار والأغصان) وتقييم الأنشطة المضادة للبكتيريا وخفض السكر في الدم لهذا النبات، الذي تم جمع عيناته من سيدي معروف - ولاية جيجل . تم الحصول على المستخلص الإيثانولي الخام عن طريق نقع الأوراق والثمار والأغصان المجففة والمطحونة في )إيثانول / ماء( . لوحظت أعلى نسبة استخلاص للأوراق ) 53.55 ٪ أدت اختبارات الفحص الكيميائي المختلفة المستخدمة في تجربتنا إلى الكشف عن العديد من عائلات المركبات الثانوية : الصابونين والفلافونويد والعفص والمواد القلويدية والمركبات المختزلة . أكدت دراسة النشاط المضاد للبكتيريا لاستخلاصات أوراق والثمار والأغصان نبات الضرو على قوتها المضادة للبكتيريا بشكل ملحوظ ضد السلالات المختبرة . لوحظت منطقة تثبيط أكبر من . 14.46 مم ضد B. subtilis مع تركيز مستخلص الأوراق 100%. أشارت دراسة النشاط الخافض للسكر في الدم لمستخلصات الإيثانول لنبات الضرو. إلى أن مستوى السكر في الدم لدى الأرانب السليمة التي عولجت بالجلوكوفاج والمستخلصات قد انخفض تدريجي ا . وكان أكبر انخفاض بنسبة 19.23.% مع مستخلصات الزيت . أدى تأثير مستخلصات الإيثانول للأوراق والثمار والأغصان والزيوت لنبات الضرو على فرط سكر الدم الناجم عن الاستهلاك الزائد للجلوكوز لدى الأرانب إلى تأثير خافض للسكر في الدم بشكل ملحوظ بعد الإعطاء حتى 60 دقيقة . وكان أكبر انخفاض بنسبة 30.06.% مع مستخلصات الأوراق بجرعة 400 ملغ / كغ.en_US
dc.description.sponsorshipL’objectif de notre travail est l’étude phytochimique des extraits de Pistacia lentiscus L. (feuilles, fruits, rameaux) et l’évaluation des activités antibactérienne et hypoglycémiante de cette plante, prélevée de Sidi Maarouf -wilaya de Jijel. L’extrait éthanolique brut a été obtenu par une macération des feuilles, fruits et rameaux séchées et broyées dans (éthanol/eau), le rendement d’extraction le plus important est signalé chez les feuilles 53.55%. Les différents tests de screening phytochimique utilisées dans notre expérimentation ont permis la détection de plusieurs familles des métabolites secondaire tels : saponines, polyphénols, flavonoïdes, tanins, quinones libres, anthraquinones, tri terpènes et stéroïdes, alcaloïdes et composés réducteurs. L’étude de l’activité antibactérienne des extraits des feuilles, fruits et rameaux de Pistacia lentiscus L. nous a permis de confirmer le pouvoir antibactérien important contre les souches tester, une zone d’inhibition supérieur à 14,46 mm % contre B. subtilis est signalée avec l’extrait feuilles, la concentration 100%. L’étude de l’activité hypoglycémiante des extraits éthanolique de Pistacia lentiscus L a indiqué que la glycémie des lapins normoglycémiques traités avec le Glucophage et avec les extraits baisse progressivement. La baisse la plus importants est de 19,23 % avec les extraits l’huile. L’effet des extraits éthanolique des feuilles, fruits, rameaux et l’huiles de Pistacia lentiscus sur l’hyperglycémie induite par la surcharge du glucose chez les lapins a entraîné un effet hypoglycémiant significatif après son administration jusqu’au temps 60min. La baisse la plus importants est de 30.06 % avec les extraits des feuilles dose 400mg/1kgPCen_US
dc.language.isoaren_US
dc.publisheruniversity centre of abdelhafid boussouf -mila-en_US
dc.subjectنبات الضرو، التحليل الكيميائي، النشاط المضاد للبكتيريا، نشاط الخافض للسكريen_US
dc.subjectPistacia lentiscus L. phytochemical screening, antibacterial activity, hypoglycemic activity.en_US
dc.titleActivité hypoglycémiante de Pistacia lentiscus L.en_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Natural and life sciences

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Activité hypoglycémiante de Pistacia lentiscus L..pdf4,34 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.