Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3890
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorAmel , Bioud , Hamdouni Malak-
dc.date.accessioned2024-10-08T09:09:11Z-
dc.date.available2024-10-08T09:09:11Z-
dc.date.issued2024-06-
dc.identifier.citationBiochimie Appliquéeen_US
dc.identifier.urihttp://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3890-
dc.descriptionLactic acid bacteria are found in many natural environments, and are associated with dairy products and fermented foods made from cereals, vegetables and meat. In recent decades, antibiotic resistance in these beneficial bacterial species has raised concerns; there is a risk associated with the ability of these lactic strains to transmit or receive resistance genes.In this study, we tested the antibiotic susceptibility of several strains of autochthonous lactic acid bacteria of origin local dairy products, genus Lactobacillus. After reviving and confirming the purity of five Lactobacillus strains, an antibiogram was carried out using the agar diffusion method. Test results showed sensitivity of all lactic acid strains to 6 antibiotics: amoxicillin (25μg), gentamicin (120μg), doxycycline (30μg), Spiramycine (100μg), Rifamycin (5μg), Chloramphenicol (30μg). On the other hand, these strains showed complete resistance to vancomycin (5μg).en_US
dc.description.abstractLes bactéries lactiques sont présentes dans de nombreux milieux naturels, et sont associées aux produits laitiers et aux aliments fermentés à base de céréales, de légumes et de viande. Au fil des décennies récentes, la résistance aux antibiotiques de ces espèces bactériennes bénéfiques a suscité des inquiétudes ; il existe un risque associé à la capacité de ces souches lactiques à transmettre ou à recevoir des gènes de résistance. Au cours de cette étude, nous avons testé la sensibilité de quelques souches de bactéries lactiques autochtones originaires de produits laitiers locaux , genre Lactobacillus, vis-à-vis les antibiotiques. Après la revivification et la confirmation de la pureté de cinq souches de Lactobacillus, un antibiogramme a été réalisé en utilisant la méthode de diffusion sur gélose. Les résultats du test ont montré une sensibilité de toutes les souches lactiques envers 6 antibiotiques : l'amoxicilline (25μg), la gentamicine (120μg), doxycyline(30μg), Spiramycine(100μg), Rifamycine (5μg), Chloramphenicol (30μg) Par contre, ces souches ont présenté une résistance totale à la vancomycine (5μg).en_US
dc.description.sponsorshipتوجد بكتيريا حمض اللاكتيك في العديد من البيئات الطبيعية، وترتبط بمنتجات الألبان والأطعمة المخمرة المصنوعة من الحبوب والخضروات واللحوم. في العقود الأخيرة، أثارت مقاومة المضادات الحيوية في هذه الأنواع البكتيرية المفيدة مخاوف؛ فهناك خطر مرتبط بقدرة هذه السلالات اللبنية على نقل أو استقبال جينات المقاومة . في هذه الدراسة، قمنا باختبار قابلية العديد من سلالات بكتيريا حمض اللاكتيك ذاتية المنشأ، جنس اللاكتوباسيلس , للمضادات الحيوية. بعد إحياء وتأكيد نقاء خمس سلالات من بكتيريا من أصل منتجات الألبان المحلية، اللاكتوباسيللوس والتأكد من نقاوتها، تم إجراء اختبار المضاداتالحيويةباستخدام طريقة الانتشار بالأجار. أظهرت نتائج الاختبار أن جميع السلالات اللبنية كانت حساسة ل 6 مضادات حيوية: أموكسيسيلين ) 25 ميكروغرام(، جنتاميسين ) 120 ميكروغرام(، دوكسيسيلين ) 30 ميكروغرام(،سبيراميسين ) 100 ميكروغرام(، ريفاميسين ) 5 ميكروغرام(، كلورامفينيكول ) 30 ميكروغرام(، إلا أن هذه السلالات كانت مقاومة تماماً للفانكومايسين ) 5 ميكروغرام(.en_US
dc.language.isofren_US
dc.publisheruniversity center of abdalhafid boussouf - MILAen_US
dc.subjectBactéries lactiques, Lactobacillus, antibiotique, résistance, antibiogrammeen_US
dc.subjectLactic acid bacteria, Lactobacillus, antibiotic, resistance, antibiogramen_US
dc.titleRésistance aux antibiotiques chez les lactobacilles autochtones.en_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Natural and life sciences

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Résistance aux antibiotiques chez les lactobacilles.pdf3,29 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.