Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3748
Title: Activité biologiques de Bigaradier
Authors: Mohammed El Hadi, Boutouatou,BoumlihAsma
Keywords: البرتقال المر،المسح الفيتوكيميائي ،البوليفينولات،النشاط المضاد للأكسدة
Bigarade, Citrus aurantium, Phytochemical Screening, Polyphenols, Antioxidant Activity, Antibacterial Activity.
Issue Date: Jun-2024
Publisher: university centre of abdelhafid boussouf -mila-
Citation: Spécialité : Biotechnologie végétale
Abstract: يهدف عملنا دراسة البيوكميائية وتقييم الأنشطة (المضادة للأكسدة والمضادة للبكتيريا)لأوراق وفروع وقشور البرتقال المر ،بحيث تم الحصول على أعلى نسبة مردود في القشور من صنف سيدي مروان بمحتوى قدره 39.12 بالمئة أظهر المسح الكيميائي النباتي وجود البيونولات،التانينات ،التريتلابينات،والستيريدات،الجليكوسيدات،الكينوناتالحرة،الأنتراكينوناتوالفلافويدات.تم تقييم النشاط المضاد للأكسدة للمستخلصات المختلفة بستخدام طريقة هي الاكثر فعالية لوقت vm جميع المستخلصات أظهرت أنشطة مختلفة كانت الأجزاءالايتانولية من الأعضاء الثلاثة dpph تحديد جدر حضانة 45 دقيقة (0.02جرام /مل،0.20جرام مل) على التوالي في حين أن نتائج النشاط المضاد للميكروبات للمستخلصات المختلفة للبرتقال المر تظهر أن هدا الفاكهة يمكن أن تمنع نمو أربعة ميكروبات وهي :الإشريكية القولونية،الزائفة الزنجارية بقطر منطقة تثبيط12.95لا يساوي 1.75 ملم لصنف ميلة
Description: The objective of our work is the phytochemical study and the evaluation of the activities (antioxidant, antibacterial) of the leaves, branches and peel of the bitter orange. The highest yield is with peels of the Sidi Merouane variety with a content of (39.12%). Phytochemical screening revealed the presence of polyphenols, tannins, triterpenes and steroids, glycoside, free quinone, anthraquinones and flavonoids. The antioxidant activity of the various extracts was evaluated using the DPPH radical neutralization method. All the excerpts present different activities.Ethanol fractions of the three organs of the VM variety were most effective for the 45 min incubation attempt IC50(0.02g/ml,0.11 g/ml,0.20g/mL) repeatedly. While the results of the antimicrobial activity of the different extracts of the bitter orange show that this fruit can inhibit the growth of four microbial germs namely : Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae and Bacillus subtilis, the best activity is recorded by the extract of the branches against P.aeruginossa with a diameter of the inhibition area of 12.95 ± 1.75 mm, for the Mila variety.
URI: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3748
Appears in Collections:Natural and life sciences

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Activité biologiques du bigaradier.pdf3,63 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.