Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3748
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Mohammed El Hadi, Boutouatou,BoumlihAsma | - |
dc.date.accessioned | 2024-10-01T12:30:38Z | - |
dc.date.available | 2024-10-01T12:30:38Z | - |
dc.date.issued | 2024-06 | - |
dc.identifier.citation | Spécialité : Biotechnologie végétale | en_US |
dc.identifier.uri | http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3748 | - |
dc.description | The objective of our work is the phytochemical study and the evaluation of the activities (antioxidant, antibacterial) of the leaves, branches and peel of the bitter orange. The highest yield is with peels of the Sidi Merouane variety with a content of (39.12%). Phytochemical screening revealed the presence of polyphenols, tannins, triterpenes and steroids, glycoside, free quinone, anthraquinones and flavonoids. The antioxidant activity of the various extracts was evaluated using the DPPH radical neutralization method. All the excerpts present different activities.Ethanol fractions of the three organs of the VM variety were most effective for the 45 min incubation attempt IC50(0.02g/ml,0.11 g/ml,0.20g/mL) repeatedly. While the results of the antimicrobial activity of the different extracts of the bitter orange show that this fruit can inhibit the growth of four microbial germs namely : Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae and Bacillus subtilis, the best activity is recorded by the extract of the branches against P.aeruginossa with a diameter of the inhibition area of 12.95 ± 1.75 mm, for the Mila variety. | en_US |
dc.description.abstract | يهدف عملنا دراسة البيوكميائية وتقييم الأنشطة (المضادة للأكسدة والمضادة للبكتيريا)لأوراق وفروع وقشور البرتقال المر ،بحيث تم الحصول على أعلى نسبة مردود في القشور من صنف سيدي مروان بمحتوى قدره 39.12 بالمئة أظهر المسح الكيميائي النباتي وجود البيونولات،التانينات ،التريتلابينات،والستيريدات،الجليكوسيدات،الكينوناتالحرة،الأنتراكينوناتوالفلافويدات.تم تقييم النشاط المضاد للأكسدة للمستخلصات المختلفة بستخدام طريقة هي الاكثر فعالية لوقت vm جميع المستخلصات أظهرت أنشطة مختلفة كانت الأجزاءالايتانولية من الأعضاء الثلاثة dpph تحديد جدر حضانة 45 دقيقة (0.02جرام /مل،0.20جرام مل) على التوالي في حين أن نتائج النشاط المضاد للميكروبات للمستخلصات المختلفة للبرتقال المر تظهر أن هدا الفاكهة يمكن أن تمنع نمو أربعة ميكروبات وهي :الإشريكية القولونية،الزائفة الزنجارية بقطر منطقة تثبيط12.95لا يساوي 1.75 ملم لصنف ميلة | en_US |
dc.description.sponsorship | L'objectif de notre travail est l'étude phytochimique et l'évaluation des activités (antioxydantes, antibactériennes) des feuilles, rameaux et épluchure de l‟orange amère. Le rendement le plus important est signalé avec les épluchures de la variété de Sidi Merpuane avec une teneur de (39.12% ) . Le screening phytochimique a mis en évidence la présence des polyphénols, tanine, triterpène et stéroïde, glycoside, quinone libre, anthraquinones et flavonoïdes. L‟activité antioxydante des différents extraits a été évaluée par la méthode de la neutralisation de radical DPPH. L‟ensemble des extraits présentent différentes activités.Les fractions éthanolique des trois organes de la variété VM étaient les plus efficaces pour le tempt d‟incubation 45 min IC50 (0.02g/ml ,0.11g/ml,0.20g/ml) repectivement Alors que les résultats de l‟activité antibactérienne des différents extraits de l‟orange amère montrent que ce fruit peut inhiber la croissance de quatre germes microbiens à savoir : Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae et Bacillus subtilis, la meilleur activité est enregistrée par l‟extrait des rameaux contre P .aeruginosa avec un diamètre de la zone d‟inhibition de 12.95 ± 1.75 mm, pour la variété de Mila. | en_US |
dc.language.iso | fr | en_US |
dc.publisher | university centre of abdelhafid boussouf -mila- | en_US |
dc.subject | البرتقال المر،المسح الفيتوكيميائي ،البوليفينولات،النشاط المضاد للأكسدة | en_US |
dc.subject | Bigarade, Citrus aurantium, Phytochemical Screening, Polyphenols, Antioxidant Activity, Antibacterial Activity. | en_US |
dc.title | Activité biologiques de Bigaradier | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
Appears in Collections: | Natural and life sciences |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Activité biologiques du bigaradier.pdf | 3,63 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.