Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3257
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorHanane , DRADA , BOUKEDJANI Houieme-
dc.date.accessioned2024-06-23T12:11:16Z-
dc.date.available2024-06-23T12:11:16Z-
dc.date.issued2024-06-
dc.identifier.citationSpécialité : Biotechnologie Végitaleen_US
dc.identifier.urihttp://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3257-
dc.descriptionThese medicinal plants, "Zingiber officinale" are species native to India, of the Zingiber genus of the Zingiberaceae family. The rhizome is used in cooking and in traditional medicine.Our work focuses on the phytochemical study, the evaluation of the extraction yield and the antibacterial activity of crude methanoic and aqueous extracts of zingiber officinale, which are obtained by a maceration method.Thanks to our vestigations, we have proven that ginger is rich in secondary receptors, the most important of which are phenolic acids, tannins, glucosides, saponins, alkaloids, flavonoids, volatile oils, as well as the absence of coumarins. The highest yield results of raw extracts of zingiber officinale are obtained by the various 30% bran extracts. The evaluation of the antibacterial activity shows that zingiber officinale has a very significant antibacterial activity. The sensitivity of the bacterial strains tested varies according to the dilutions of the crude extracts and the bacterial nature. The result showed strong activity in the E. coli strain.en_US
dc.description.abstractCette plante médicinale, « Zingiber officinale » est une espèce originaire d’Inde, Du genre Zingiber de la famille des Zingiberaceae. On utilise le rhizome en cuisine et en Médecine traditionnelle.Notre travail porte sur l’étude phytochimique, l’évaluation du rendement d’extraction et de l’activité antibactérienne des extraits bruts éthanol, acétone, chloroforme, éthanol) de zingiber officinale, qui sont obtenus par une méthode de macération.Grâce à nos investigations, nous avons prouvé que le gingembre est riche en récepteurs secondaires dont les plus importants sont les acides phénoliques, les tanins, les glucosides, les saponines, les alcaloïdes, les lavonoïdes, les huiles volatiles, ainsi que l’absence de coumarines.Les résultats de rendement le plus élevé des extraits bruts de zingiber officinale sont obtenue par les différents extraits son 30% de méthanol L’évaluation de l’activité antibactérienne montre que le zingiber officinale possède une Activité antibactérienne très importante, la sensibilité des souches bactériennes testées vari Selon les dilutions des extraits bruts et la nature bactérienne. Le résultat a montré une forte Activité chez la souche E .colien_US
dc.description.sponsorshipيعتبر زنجيبل" نوعا من النباتات الطبية التي يعود أصل منشؤها إلى الهند، من جنس "زنجيبار" التي تعود إلى عائلة "الزنجيباريسيا"، والتي يستخدم جذورها في الطبخ وفي الطب التقليدي. يركز عملنا على الدراسة الكيميائية النباتية وتقييم المردود والنشاط المضا د للبكتيريا للمستخلصات الخا م )الميثانول،اسيتون،كلوروفورم،ايثانول( من نبات "زنجيبل" المتحصل عليها بطريقة النقع. وقد أثبتت أبحاثنا أن نبتة الزنجبيل غنية بالمستقبلات الثانوية وأهمها الأحماض الفينولية والعفص والجلوكوزيدا ت والصابونين والقلويدات والفلافونوي د والزيوت الطيارة مع غياب الكومارين. تم الحصول على أعلى نتائج إنتاجية للمستخلصات الخام من نبات "زنجيبار أوفيسينال" من خلال مختلف المستخلصات بنسبة 30 ٪ ميثانول أظهر تقييم النشاطا ت المضادة للبكتيريا امتلاك نبتة زنجيبل" لنشاط كبير جدا مضا د للجراثيم، وتختلف حساسية السلالات البكتيرية المختبرة وفقًا لتخفيف المستخلصات الخام والطبيعة البكتيرية ، كما أظهرت النتيجة نشاطًا قويًا في سلالة E. coli.en_US
dc.language.isofren_US
dc.publisheruniversity center of abdalhafid boussouf - MILAen_US
dc.subjectzingiber officinal, phytochimique, l’activité antibactérienne.en_US
dc.titleEffet des extraits successifs de quelques solvants organiques sur les activités biologiques de Zingiber officinale L.en_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Natural and life sciences



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.