Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3799
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorنوال،عايدة, لهزاولة،بولعظام-
dc.date.accessioned2024-10-03T09:50:35Z-
dc.date.available2024-10-03T09:50:35Z-
dc.date.issued2024-06-
dc.identifier.citationSpécialité : Biotechnologie végétaleen_US
dc.identifier.urihttp://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3799-
dc.descriptionThis study was carried out in the biolohiy laboratories of the Abdelhafid Boussouf University Center in the state of Mila 2023/2024, on certain varieties of durum wheat (Ain lehma, Bousselam, Wehbi) and certain varieties of soft wheat (Ain abid, Tidis, Boumerzoug). This study includes the germination phase under different levels of stress and salt concentrations (0g/l, 5g/l, 10g/l, 15g/l) with several measerments made during the germination development (number of roots, root length, petiole length, seedling length). The results obtained show that salt stress affects hard wheat varieties more, while soft wheat is the most resistant to salinity and the first in terms of germination and earlyness, especially the variety Ain abid (BT), which recorded significant values for the various morphological and physiological parameters studied, compared to the other varieties.en_US
dc.description.abstractأجريت ھذه الدراسة بمخابر البيولوجيا بالمركز الجامعي عبد الحفيظ بوالصوف بولاية ميلة 2023/2024 وبعض أصناف القمح اللين (Ain lehma,Bousselam,Wehbi) على بعض أصناف القمح الصلب (Ain abid, Tidis, Boumerzoug) تشمل ھذه الدراسة طور الإنبات تحت مستويات مختلفة من الإجهاد الملحي بتراكيز مختلفة 0غ/ل، 5غ/ل، 10 غ/ل و 15 غ/ل) مع عدة قياسات تم انجازھا أثناء تطور الإنباتعدد الجذور، طول) الجذير، طول السويقة، طول البادرة تبين النتائج المتحصل عليها أن الإجهاد الملحي يؤثر على أصناف القمح الصلب أكثر في حين أنالقمح Ain Abid BT اللين ھو الأكثر مقاومة للملوحة و الأول من حيث الإنبات والتبكير و خاصة الصنف الذي سجل قيم معتبرة لمختلف المعايير المورفولوجية والفيزيولوجية المدروسة و ذلك مقارنة بالأصناف الأخرى.en_US
dc.description.sponsorshipCette étude a été menée dans les laboratoires de biologie du Centre Universitaire Abdelhafid Boussouf dans l’état de Mila 2023/2024, sur certains variétés de blé dur (Ain lehma, Bousselam, Wehbi) et certaines variétés de blé tendre (Ain abid, Tidis, Boumerzoug). Cette étude comprend la phase de germination sous différents niveaux de stress et de concetrations salines (0g/l, 5g/l, 10g/l, 15g/l) avec plusieurs mesures réalisées au cours du développement germinatif (nombre de racines, longueur des racines, longueur du pétiole, longueur des plantules). Les résultats obtenus mentrent que le stresse salin affecte davantage les variétés de blé dur, alors que le blé tendre est le plus résistant à la salinité et le premier en termes de germination et de précocité, notament la variété Ain abid (BT), qui a enregistré des valeurs significatives pour les différents paramètres morphologiques et physiologiques étudiés, comparés au des autres variétés.en_US
dc.language.isoaren_US
dc.publisheruniversity centre of abdelhafid boussouf -mila-en_US
dc.subjectالقمح الصلب، القمح اللين، ملوحة، الإنبات، مقاومة، المعايير المورفولوجية والفيزيولوجيةen_US
dc.subjecthard weat , soft weat, salinity, germination, resistance, morphological and physical parameters.en_US
dc.titleTriticum aestivum L. و القمح اللين Triticum durum Desf. مقارنة تأثير الإجهاد الملحي عند بعض أصناف القمح الصلبen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Natural and life sciences



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.