Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3747
Title: AcTivité antibactérienne des huiles essentielles de thymus vulgaris,curcuma longaet Coriandrum sativum sur des salmonelles d_origine alimentaire
Authors: Mounya, Kibeche,DahmaneFaiza
Keywords: الزيت العطري، الزعيترة، الكركم، الكزبرة، السالمونيلا، النشاط المضاد للبكتيريا، الحفظ البيولوجي
Essential oil, thyme, turmeric, coriander, Salmonella, antibacterial activity, biopreservative.
Issue Date: Jun-2024
Publisher: university centre of abdelhafid boussouf -mila-
Citation: Spécialité : Biotechnologie végétale
Abstract: والكركم ،(Thymus vulgaris ) تهدف هذه الدراسة إلى استخلاص الزيوت العطرية من الزعيترة لتقييم نشاطها المضاد للبكتيريا ضد سبع ،(Coriandrum sativum ) والكزبرة ،(Curcuma longa) سلالات من السالمونيلا تم الحصول علبيها من الأطعمة الملوثة، واختبار قدرتها كمضاد حيوي طبيعي واستعمالها كمواد حافظة لمنع تلوث السالمونيلا في المنتجات الغذائية. % 72 % للزعيترة ، 81.0 % للكزبرة و 66.1 . تم الحصول على الزيوت عن طريق التقطير المائي، مع إنتاجية 1 لتقييم فعالية الزيوت الأساسية الثلاثة على السلالات aromatogramme للكركم. وبعد ذلك، تم استخدام طريقة البكتيرية السبعة. أظهرت النتائج المتحصل عليها نشاطا مضادا للبكتيريا متباينا من زيت إلى آخر ومن سلالة بكتيرية إلى أخرى حيث أظهرت الزعيترة نشاطا مضادا واضحا ضد خمس سلالات بمناطق تثبيط تراوحت بين 28 إلى 66 ملم. كان نشاط زيت الكزبرة محدودًا أكثر 7) إلى 34 ملم( ولم يظهر الكركم أي نشاط. فعالية زيت الزعيترة الأساسي، حيث تتراوح أقطار التثبيط من 23 ملم إلى micro-atmosphère أكدت طريقة 41 ملم. أظهر زيت الكزبرة الأساسي نشاطًا معتدلًا ضد سلالات معينة من السالمونيلا، حيث تراوحت أقطار التثبيط بين 9 ملم و 10 ملم. في المقابل، لم يظُهر زيت الكركم الأساسي أي نشاط مضاد للبكتيريا. 125 % للكزبرة. . 25 % للزعيترة، وبين 39.0 % و 3 . بين 78.0 % و 6 MICs تم تحديد التركيزات المثبطة الدنيا ومع ذلك، فشل زيت الزعيترة في منع نمو السالمونيلا في الكريمة الطازجة، وبالتالي لا يمكن استخدامه كمادة حافظة للأغذية.
Description: The aim of this study was to extract the essential oils of thyme (Thymus vulgaris), turmeric (Curcuma longa), and coriander (Coriandrum sativum), evaluate their antibacterial activity against seven Salmonella strains from contaminated food, and test their potential as natural bio-preservative agents to prevent Salmonella contamination in food products. The oils were obtained by hydrodistillation, with yields of 1.72% for thyme, 0.81% for coriander, and 1.66% for turmeric. The aromatogram method was then used to evaluate the efficacy of the three essential oils on the seven strains. The results showed variable antibacterial activity from one oil to another and from one bacterial strain to another, where thyme showed clear antibacterial activity against five strains with inhibition zones ranging from 28 to 66 mm. The activity of coriander oil was more limited (7 to 34 mm), and turmeric showed no activity. Micro-atmosphere tests confirmed the effectiveness of thyme essential oil, with inhibit ion diameters ranging from 23 mm to 41 mm. Coriander essential oil showed moderate activity against certain Salmonella strains, with inhibition diameters around 9 mm and 10 mm. In contrast, turmeric essential oil did not demonstrate any antibacterial activity. The minimum inhibitory concentrations (MICs) were determined to be between 0.78% and 6.25% for thyme, and between 0.39% and 3.125% for coriander. However, thyme oil failed to inhibit the growth of Salmonella in fresh cream and could not be used as a food preservative.
URI: http://dspace.centre-univ-mila.dz/jspui/handle/123456789/3747
Appears in Collections:Natural and life sciences



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.